spann_slepet.JPG (16580 bytes)
Slepetau/ handline 

Hundekjøringens bud nr 1 er: Slipp/mist  ikke spannet!!!!
Til hjelp for ikke å miste spannet  kan man bruke et slepetau eller håndline.
(Pysetau kaller noen det og...)

Det fins mange varianter av oppankring før start/underveis og slepetau..
Noen sverger til slepetau
Noen bruker ikke slepetau når de kjører i det hele tatt. Endel har et veldig langt tau hengende bak sleden i stede for et tau i hånda, og satser på å få tak i tauet i snøen om de detter av.
Andre bruker bare anker når de starter og stopper.(men her i sør er det dessverre ofte dårlig ankerfeste...) Mange  har handline uten panikkrok og har et tau med panikkrok på startplassen, som ligger igjen når de starter Noen bruker en spesiell slippknute (skal prøve å avbilde den her siden) til å starte/ ankre seg opp med.
 Gjør man knuten riktig,tauet har rett konsistens og løkken stor nok er den til å stole på. Har dog opplevd at den løsner og, så bruker selv ALLTID sikring uansett hva jeg starter med. Sikring = klatrekrok fra starttau til en løkke på slepetauet




slepetau JPG.JPG (30659 bytes)
Jeg føler meg iallefall tryggest med slepetau i hånda Det har forhindret at jeg har mista spannet noen ganger, når jeg har veltet og blitt hengene i slepetauet . (Ikke alltid så lett å komme opp forresten.Det gjelder å få i det minste ett kne på meiene..).Jeg synes panikkroken er veldig praktisk å ha tilgjengelig på sleden. Litt styr kan det være med slepetau, ankertau, vottesnorer og alt som surrer seg sammen til tider, men jeg kjører ikke uten tauverket mitt.

Slik jeg gjør det

Ved start åpner jeg først sikkerhets-karabinen , derefter panikkroken.Det fine med såkalte panikkroker er at  de åpner seg i et helt spennt tau. Skulle kroken sprette opp,noe som rskjer rett som det er,  blir spannet stående på sikkerhetskarabinen. Med mindre man har hjelp eller et lite spann får man ikke kneppt løs sikkerhets karabinen pgr spennet i tauet og alternativet er da å skjære seg løs. For å slippe å ødelegge slepetauet kan man feste det i et tau fra f eks bilens hengerfeste som man kobler slepetauet til og skjære over dette om nødvendig. Viktig å ha på seg skjæreredskap med andre ord.

Starter man med anker som er huket i et dekk, i en tauløkke rundt hengerfeste e.l er man avhengig av å dra spannet litt bakover for å komme løs. Det er ikke alltid lett, for det er mye krefter i sving selv i et mindre spann.! I tillegg blir man stående med ankeret i hånda når man egentlig har behov for å holde seg godt fast i de kritiske startsekunder....
Jeg holder en løkke rundt handa (OBS: I nedkjøringer i røft terreng bør man ikke tre slepetau for godt rundt armene Man kan fort bli skadet om man blir hengende fast i et hundespann i kronglete skogsterreng).Likeså passer jeg på når jeg lager tauet, at løkka med panikkroken ikke befinner seg så langt bak styrebøylen at den tunge kroken kan slå inn tenner, nese og briller ved  rykk og smell. Man må prøve seg fram litt under tillagningen, det går med endel tau til knuten i håndløkka, så  for å få løkka til å sitte akkurat der den ligger behagelig og løst rundt hånda man har på styrebøylen, kan kreve at man knyter opp og igjen noen ganger.
Slepetauet må ikke være så langt at det er i veien, men  ikke så kort at man ikke får lagt det rundt et tre på litt avstand.
Jeg kobler meg og fast til slepetauet i terreng som er åpent og ikke veldig kupert.

Når det er dårlig ankerfeste og trær ved løypa, kaster jeg tauenden rundt et tre, griper løkka og fester i panikkroken. Ikke alltid en får tak i tauløkka bak treet før hundene setter videre-da får man prøve neste tre. Treet må stå så nærme at en ikke må bøye seg altfor langt fra sleden.
I den delen av tauet som er mellom handløkka og sledefronten har jeg lagt inn en strikkbit. Ved å holde slepetauet stramt i høyrehånda uten å holde i sleden samtidig,   avlaster jeg hundene for rykk når jeg sparker, f eks på løp.


Vanlig brukt hurtigutløserkrok (Båtvariant)

Bruker man denne type krok vil man oppleve at enden på kroken henger igjen i tauløkker og smale karabiner, så den må festes i en avrundet karabin for å løsne omgående.!

Denne varianten fra Wichard henger ikke igjen i tauløkker, men koster det mangedobbelte. Den går ikke så lett opp ved uhell heller, med mindre det er is el innimellom. Den tynne hyssingen ryker ganske fort, men man får pirket den opp med negler/finger selv om det er litt tuklete.  Hundekjørerbutikken har denne bl a
 


Hvor får du tak i hurtigutløser kroker?
Hos firmaer som selger trekkhundutstyr, de kan ha flere typer.Båtforetninger, Claes Ohlson, Biltema
Den billigste varianten er beregna på hester (som vist på det gule tauet),  og fåes følgelig kjøpt i hesteutstyrsforretninger.

Startpinne - et annet alternativ til utløsersystem
ved å bruke et rør eller et skaft som draes løs når man starter. Fordelen er at det aldri fryser til.
http://www.sleddogcentral.com/innovations/bergemann/rope_stick.htm

Slippknuten
Mange bruker bare denne, da den ikke fryser fast eller ryker...men den er ikke 100% idiotsikker den heller om man knyter feil eller bruker uegna tau. Ha alltid med kniv så man kan skjære seg løs i tilfelle krøll!



En annen variant av slippknuten
  

STRIKKINNLEGG

strikk.JPG (8750 bytes)

Til snørekjøringstau, handline etc.Jeg bruker "latmannsmetoden" Istedefor å surre og sy fast utspent strikk med tanntråd, ståltråd, e.l, knyter jeg bare knuter. Ikke så pent og nett, men det funker.

Først en knute i en ende (draes til hardt), så trees strikken inn i midten av tauet og en "trer" innpå strikken den lengden av tauet som skal være med. Strikkenden føres ut igjen og man lager en stram knute. Jeg pleier å surre litt sterk tape rundt tauet helt inntil der strikken kommer ut, slik at knuten ikke så lett kan trekkes inn i tauet.

Hvor får du tak i strikk?
Hos firmaer som selger trekkhundutstyr samt i båtforetninger

 

Home
©
www.nay-la-chee.net